Szakiskolai tagozat
A szakiskolai képzés során tanulóink elsajátíthatják mindazokat az ismereteket, kompetenciákat, amelyek az önálló életvitelhez szükségesek, a munkában való eredményes részvételhez nélkülözhetetlenek.
A nyolcadik osztály elvégzése után a tanulók a szakiskola kötelező 9/E előkészítő évfolyamára járnak. Ebben a képzésben közismereti tárgyak mellett tanulnak szakmai alapozó ismereteket, pályaorientációt, valamint digitális kultúrát. Ennek elvégzése után a következő szakmák közül választhatnak tanulóink:
TEXTILTERMÉK-ÖSSZEÁLLÍTÓ RÉSZSZAKMA
A szakképzésbe történő belépés feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Bemeneti kompetenciák: nincs
- Szakmai előképzettség: nincs
- Egészségügyi alkalmassági követelmények, pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Képzés során célunk:
Tanulóink olyan szakmai alapműveltséget, általános és speciális alapozó szaktudást sajátítanak el, ami szükséges a szakmai munkatevékenység ellátásához.
Feladatunk:
- A munkába álláshoz és az életkezdéshez szükséges ismeretek átadása.
- Felkészítés az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítés szakmai vizsgájára.
- Munkába állásuk előkészítése
A tanulók szakmai elméleti és gyakorlati képzése az iskolában kialakított tanteremben, korszerű gépekkel felszerelt tanműhelyben történik.
Megismertetjük tanulóinkkal az adott technológiai folyamatokat, aktuális divatjegyeket, a különböző formai megoldásokat.
A Textiltermék-összeállító képzés szakmai követelményei:
- A textiltermék-összeállító feladata az egyszerűbb textiltermékek divatlap mellékletből történő másolásával, méretarányos konfekcióipari szabásminta készítése.
- Elvégzi a ruhaipari termékeken használatos alkatrésztechnológiák rajzi ábrázolását, értelmezi a műszaki leírásokat, vasalás- és ragasztástechnológiát alkalmaz.
- Felismeri az alkatrészeket és az egyszerűbb textiltermékek készítéséhez kiválasztja a varrógépeket, kiegészítő apparátokat, berendezéseket, azokat biztonságosan üzemelteti.
- Alkalmazza a műszaki leírások gyártási utasításait a textiltermékek sorozatgyártásában.
SZÁMÍTÓGÉPES ADATRÖGZÍTŐ RÉSZSZAKMA
A szakképzésbe történő belépés feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Bemeneti kompetenciák: nincs
- Szakmai előképzettség: nincs
- Egészségügyi alkalmassági követelmények, pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
A Számítógépes adatrögzítő adminisztratív és dokumentációs feladatokat lát el, számítógépes adatrögzítést végez.
A részszakma felkészít:
- kapcsolattartást szolgáló írásbeli dokumentumokat készíteni
- adatokat, információkat kérni, gyűjteni, továbbítani hagyományos és elektronikus úton
- közreműködni a szervezet által használt adatok, információk rendszerszerű nyilvántartásában, feldolgozásában
- kimutatásokat, táblázatokat készíteni táblázatkezelő programmal
- táblázatba, adatbázisba adatokat feltölteni, frissíteni, korrigálni
- adatokat megjeleníteni grafikon, diagram segítségével
- ügyvitel-technikai, irodai kommunikációs eszközöket használni
Számítógépes adatrögzítő képzés után a legjellemzőbben betölthető munkakörök
- Adatrögzítő,
- Adatrögzítő adminisztrátor
- Pénzintézeti adatrögzítő,
- Számítógépes adatrögzítő
- Adminisztrációs ügyintéző,
- Dokumentációs ügyintéző,
- Írnok
Számítógépes adatrögzítő részszakma szakmai követelménymoduljai:
- 12082-16 Gépírás és irodai alkalmazások
- 12084-16 Üzleti kommunikáció és protokoll
A Számítógépes adatrögzítő részszakképesítés elvégzése után, tudásának továbbfejlesztésére az Irodai Asszisztens képesítés megszerzése lehetséges.
SZAKÁCSSEGÉD KÉPZÉS
A szakácssegéd képzésünk 2 év alatt elvégezhető részszakma, mely sikeres vizsgatétel után, államilag elismert bizonyítványt ad.
Alapvető feltétel:
- alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- egészségügyi alkalmasság
- pályaalkalmassági vizsgálat
A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése. Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi. Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése. Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez. Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása. Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.
Iskolánk szerződéses partnere egy Sopronban működő Vegán étteremnek, a Bojtorinának. Ez a vendéglátó egység lehetőséget ad tanulóinknak, hogy nyersanyagokat készítsenek elő és dolgozzanak fel az étterem konyhájának.
Iskolánkban a szakácssegéd tanulókat megtanítjuk a nyersanyagok pucolására, különböző darabolási módozatokra, alapvető konyhatechnológiai műveletekre. Mindezek elsajátítása után képes lesz a tanuló vendéglátó egységek konyháján, az irányított munkavégzésre.